Contentmarketing: De ultieme gids

Contentmarketing is het creëren en publiceren van waardevolle, informatieve en probleemoplossende inhoud (content) om klanten aan te trekken en te behouden. Het draait allemaal om het maken en publiceren van originele artikelen, blogberichten, video’s en andere online inhoud, waarmee jij je kan onderscheiden van de concurrentie.

De voordelen van contentmarketing zijn legio. Het helpt je niet alleen om relaties met je klanten en publiek op te bouwen, maar het kan ook verkeer (traffic) naar jouw website leiden en de naamsbekendheid vergroten. Daarnaast kan effectieve contentmarketing leiden tot hogere conversiepercentages en meer omzet.

Waarom is contentmarketing zo belangrijk?

Het lijdt geen twijfel dat contentmarketing een van de belangrijkste aspecten is van elke online marketingstrategie. Het is tenslotte de waardevolle content die bezoekers naar jouw website of blog trekt. En content die hen aanmoedigt om lang genoeg te blijven hangen om meer te weten te komen over wat jij doet en hoe jij hen kunt helpen.

Maar geweldige content maken is niet eenvoudig. Het kost tijd en moeite om kwaliteitsmateriaal te produceren dat jouw publiek zal aanspreken en je zal helpen jouw zakelijke doelen te bereiken.

Daarom is het zo belangrijk om een duidelijke contentmarketingstrategie te hebben. Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen:

 1. Bepaal je doelgroep en zoek uit waar ze over willen lezen.
 2. Ontwikkel een redactionele inhoudskalender (content calendar) zodat je vooruit kunt plannen en ervoor kunt zorgen dat jouw inhoud fris en relevant is.
 3. Onderzoek en bestudeer je concurrenten om te zien wat ze goed doen en hoe jij hun content zou kunnen verbeteren.
 4. Ontwikkel een merkstem (brand voice) die herkenbaar is en waarmee jij je kunt onderscheiden van jouw concurrenten.
 5. Concentreer je op het opbouwen van een relatie met jouw publiek en hen het gevoel te geven dat ze deel uitmaken van het team.

Laten we ze even bij langs gaan.

Bepalen wie je doelgroep is en waar ze over willen lezen

Wanneer je content maakt, is het belangrijk om te weten wie jouw doelgroep is. Op die manier kun je ervoor zorgen dat jouw inhoud relevant en nuttig voor hen is. Hier zijn een paar tips om erachter te komen wie jouw klant is:

 1. Ken je bedrijf of niche van binnen en van buiten. Wie zijn je ideale klanten? Welke behoefte of welk probleem los je voor hen op? Als je de antwoorden op deze vragen kent, kan je inhoud maken die relevant en nuttig is voor jouw doelgroep.
 2. Doe wat onderzoek. Gebruik de Google AdWords Zoekwoordplanner en andere online tools om erachter te komen naar welke zoekwoorden mensen zoeken die betrekking hebben op jouw bedrijf of niche. Dit geeft je een idee van op welke onderwerpen en zoekwoorden jij je moet concentreren bij het maken van inhoud.
 3. Onderzoek jouw huidige klanten en publiek.
Lees ook dit artikel als je nog niet weet waar je over wil bloggen.

Ontwikkel een contentkalender

Het maken van een contentkalender is een belangrijk onderdeel van elke contentmarketingstrategie. Het helpt je ideeën te ordenen, je inhoud te plannen en je voortgang bij te houden. Hier zijn een paar tips voor het maken van een effectieve content kalender:

 • Bepaal welk type kalender het beste voor jou werkt. Er zijn verschillende kalenders om uit te kiezen, waaronder redactionele kalenders, marketingkalenders, projectmanagementkalenders en meer. Kies degene die het beste bij jouw behoeften past en waarmee je al je contentmarketingactiviteiten kunt volgen.
 • Bepaal de frequentie van je inhoud. Je moet beslissen hoe vaak je nieuwe inhoud wilt publiceren. Dit kan variëren, afhankelijk van het type bedrijf dat je hebt en het publiek dat je probeert te bereiken.
 • Brainstorm over onderwerpen en ideeën.

Check hier een gratis template voor een content kalender…

Voorbeeld content kalender
Voorbeeld content kalender

Doe zoekwoordenonderzoek

Een belangrijk onderdeel van contentmarketing is het doen van zoekwoordenonderzoek. Zonder te begrijpen waar mensen naar zoeken, kun je geen inhoud maken die wordt gevonden en resoneert met je publiek. Er zijn een aantal geweldige tools en technieken om keyword research te doen, van eenvoudige Google zoekopdrachten tot uitgebreide tools zoals Moz’s Keyword Explorer.

Zodra je een goede lijst met zoekwoorden hebt, is het tijd om daar inhoud omheen te maken. Dit kan van alles zijn, van blogposts en artikelen tot infographics en video’s. Je wil ervoor zorgen dat al je content van hoge kwaliteit en boeiend is, zodat deze de aandacht trekt en goed scoort in zoekmachines.

Zoekmachineoptimalisatie (SEO) is een methode om de zichtbaarheid van websites in organische zoekresultaten op online zoekmachines te vergroten door de inhoud van een webpagina te verbeteren of door extra inhoud toe te voegen die de zoekmachine kan gebruiken om de pagina te identificeren.

Nog een laatste opmerking over zoekwoorden onderzoek: houd je concurrentie altijd in de gaten!

Onderzoek jouw huidige klanten

Een groot deel van contentmarketing is het begrijpen van je publiek. Voor wie je schrijft, wat ze willen lezen en hoe je ze kunt helpen. Een goede manier om dit te doen, is door jouw huidige klanten te onderzoeken. Dit betekent het verzamelen van gegevens over hen. Van demografische gegevens tot psychografische gegevens. Zodra je over deze informatie beschikt, kan je beginnen met het maken van inhoud die bij hen past en die je helpt jouw zakelijke doelen te bereiken.

Een van de beste manieren om klantgegevens te verzamelen, is door middel van enquêtes. Je kunt een enquête maken met behulp van een tool zoals SurveyMonkey of Google Forms, of zelfs een vragenlijst per e-mail verzenden. Zorg ervoor dat je bij het maken van jouw enquête vragen stelt die je inzicht geven in hun behoeften en interesses.

Sommige dingen die je misschien wilt vragen, zijn:

 • Wat zijn hun hobby’s en interesses?
 • Wat voor soort inhoud lezen ze graag?
 • Waar liggen momenteel hun grootste uitdagingen?

Voor wie is contentmarketing bedoeld?

Eigenlijk is contentmarketing voor iedereen bedoeld, die een product of dienst te koop heeft. Je wil traffic en bezoekers naar je winkel, website of kantoor krijgen en de beste manier om dit te doen, is door ze de informatie te geven waar ze al naar op zoek zijn.

Dus of je nu een multinational of ZZP’er bent; ik weet zeker dat content marketing jou kan helpen je omzet te verhogen.

Als het gaat om contentmarketing, kan het bepalen wie jouw publiek is, het make-it-or-break-it-onderdeel van je campagne zijn. Immers, als je niet weet met wie je praat, hoe kun je ze dan op de juiste manier aanspreken?

Er zijn een paar verschillende manieren om jouw doelmarkt te vinden. Je kunt beginnen door uit te zoeken wie je huidige klanten zijn en diezelfde mensen te targeten met je contentmarketinginspanningen. Je kunt ook kijken naar wie je wilt bereiken en erachter komen wat voor soort mensen dat zijn. Zodra je een algemeen idee hebt van op wie jij je richt, wordt het gemakkelijker om inhoud te maken die bij hen past.

Houd er rekening mee dat jouw doelmarkt niet een specifieke persoon of groep mensen hoeft te zijn. Het kan ook een type klant of een branche zijn.

Waarom je zou moeten investeren in contentmarketing

Het staat vast dat contentmarketing een krachtig hulpmiddel is voor bedrijven van elke omvang. Door waardevolle content te creëren, kan je nieuwe klanten aantrekken, relaties opbouwen met huidige klanten en zelfs de verkoop stimuleren. Maar veel bedrijven aarzelen nog om te investeren in contentmarketing.

Hier zijn drie redenen waarom je zou moeten investeren in contentmarketing:

 1. Contentmarketing is een van de meest effectieve manieren om jouw doelgroep te bereiken.
 2. Contentmarketing helpt je relaties op te bouwen met klanten en prospects.
 3. Contentmarketing kan je helpen om leads en sales te genereren.

En het mooie is dat dit organische traffic is. Mensen gaan je vinden via zoekmachines als Google en YouTube. Je hoeft er maar één keer tijd of geld in te steken en daarna blijft de traffic komen.

Hier zou je warm van moeten worden, want:

 1. Deze mensen hebben een probleem
 2. Ze zijn zich bewust van hun probleem
 3. Ze willen dat probleem graag oplossen

En laten dit nu net de drie ingrediënten zijn die je nodig hebt om verkopen te genereren! 😉

Hoe bouw je een publiek op?

Er zijn een aantal manieren om een publiek voor jouw inhoud op te bouwen. Hier zijn een paar tips:

 • Publiceer hoogwaardige inhoud die relevant is voor jouw doelgroep.
 • Promoot je inhoud op sociale media en andere kanalen.
 • Ga in gesprek met je publiek en bouw relaties op.
 • Promoot het inschrijven op jouw nieuwsbrief of pushnotificaties.
 • Analyseer en optimaliseer je contentmarketingstrategie op basis van de resultaten.

Wat zijn de verschillende vormen van contentmarketing

Als het gaat om contentmarketing, zijn er veel verschillende strategieën die je kunt gebruiken om jouw inhoud onder de aandacht van je doelgroep te brengen. In dit deel gaan we kijken naar enkele van de meest populaire vormen van contentmarketing en hoe jij deze kunt gebruiken om jouw zakelijke doelen te bereiken.

Bloggen

Bloggen en contentmarketing zijn twee van de belangrijkste aspecten van een online aanwezigheid. Een goed uitgevoerde blog- en contentmarketingstrategie kan wonderen doen voor een bedrijf. Van het vergroten van websiteverkeer tot het opbouwen van klantloyaliteit. Het creëren en uitvoeren van een succesvolle blog- en contentmarketingstrategie kan echter lastig zijn.

Bloggen is een manier om je gedachten, ideeën en inzichten via teksten met de wereld te delen. Een blog kan over alles gaan. Van levenservaringen tot productrecensies tot nieuws uit de branche. De sleutel tot een succesvolle blog is authenticiteit en originaliteit.

Postcasts

Podcasting is een geweldige manier om jouw content met een breder publiek te delen. Door audioversies van je blogposts of artikelen op te nemen, kun je mensen bereiken die misschien geen tijd hebben om ze te lezen. Je kunt podcasts ook gebruiken om casestudy’s, interviews met experts uit de branche en andere soorten content te delen die niet geschikt zijn voor een geschreven artikel.

Video

Video content is een van de meest populaire en meest effectieve vormen van contentmarketing. Als het correct wordt gedaan, kan video je helpen vertrouwen op te bouwen bij je publiek, de naamsbekendheid te vergroten, verkeer naar je website te leiden en zelfs leads om te zetten in klanten.

Om succesvolle video content te maken, moet je eerst nadenken over wat je wil bereiken. Ben je op zoek naar meer naamsbekendheid? Verkeer naar je website genereren? Leads omzetten in klanten? Als je eenmaal weet wat je wilt bereiken, kun je video’s maken die aansluiten bij je doelen.

Bedenk vervolgens wie je doelgroep is. Wat zijn hun interesses? Aan wat voor soort inhoud geven ze de voorkeur? Zodra jij je doelgroep beter begrijpt, kan je video’s maken die hen aanspreken.

Wat maakt goede video content?

Haal inspiratie uit de merken die het al fantastisch doen qua video content. Enkele van de beste voorbeelden zijn Coca-Cola, Red Bull, Apple en Nike. Al deze merken produceren geweldige video’s die hun publiek boeien en vermaken. Haal daar inspiratie uit!

Volgens een onderzoek van Aberdeen Group zien organisaties die gebruikmaken van videomarketing een omzetstijging van 49% procent. Meer voorbeelden van bedrijven die videomarketing effectief gebruiken, zijn GoPro, HubSpot en Salesforce.

Dus wat maakt goede video-inhoud?

Er zijn een paar belangrijke factoren:

 • Het moet boeiend zijn – Dit betekent dat je de aandacht van je publiek van begin tot eind vasthoudt.
 • Het moet educatief of onderhoudend en informatief zijn
 • De visuele component van video content mag niet afleiden van de algemene boodschap
 • De video moet “shareable” zijn met de potentie om viral te gaan
 • Ten slotte moet elke video een oproep tot actie (call to action) hebben.

Conversie optimalisatie

Conversie optimalisatie is het proces van het verbeteren van het percentage websitebezoekers dat een gewenste actie onderneemt. Zoals het doen van een aankoop of het aanmelden voor een mailinglijst. Contentmarketing is het proces van het maken en delen van inhoud met als doel klanten aan te trekken en te behouden. Wanneer ze samen worden gebruikt, kunnen conversie optimalisatie en contentmarketing een uiterst effectieve manier zijn om websiteverkeer en inkomsten te vergroten.

Hoe optimaliseer je een website voor conversie?

Er is geen magisch recept voor website optimalisatie, maar door een paar algemene tips te volgen en verschillende methoden te testen, kan je de conversieratio van jouw website verbeteren. Begin door ervoor te zorgen dat je website gemakkelijk te navigeren is, dat al jouw contactgegevens gemakkelijk toegankelijk zijn en dat je inhoud goed geschreven en relevant is voor je doelgroep. Je moet ook verschillende versies van je belangrijkste webpagina’s testen om te zien welke de meeste conversies genereert.

Wat is splittesten?

Split-testen, ook wel A/B-testen genoemd, is een proces waarbij twee versies van een webpagina of e-mail worden vergeleken om te zien welke het beste presteert. Je kunt alles op een pagina testen, van de tekst tot de lay-out tot de call-to-action (CTA)-knop.

Om een split-test uit te voeren, maak je twee versies van een pagina en stuur je vervolgens evenveel verkeer naar beide pagina’s. Je houdt de resultaten bij en bepaalt vervolgens welke versie beter presteerde.

De belangrijkste parameters van een splittest zijn:

 1. Conversieratio: dit is het percentage mensen dat de gewenste actie onderneemt, zoals het klikken op jouw CT (call to action) knop.
 2. Bouncepercentage: Dit is het percentage mensen dat jouw website verlaat na slechts één pagina te hebben bekeken.

Naast het optimaliseren van je website, kunt je ook je conversieratio verbeteren door effectieve contentmarketing. Door inhoud van hoge kwaliteit te creëren die jouw doelgroep interesseert en aanspreekt, kun je hen overtuigen om actie te ondernemen op jouw website. Contentmarketing kan je ook helpen vertrouwen en geloofwaardigheid op te bouwen bij potentiële klanten, wat in de toekomst tot meer conversies kan leiden.

Wees consistent in je contentmarketing

Een van de belangrijkste aspecten van contentmarketing is om consistent te zijn met je berichten. Dit betekent dat je regelmatig inhoud publiceert en via jouw verschillende kanalen promoot. Als mensen weten wanneer ze nieuwe inhoud van je kunnen verwachten, is de kans groter dat ze terugkomen voor meer. Het helpt ook om vertrouwen en geloofwaardigheid op te bouwen bij je publiek.

Er zijn een paar verschillende manieren om consistent te zijn met je contentmarketing. Je kunt nieuwe artikelen volgens een vast schema publiceren, wekelijkse of maandelijkse e-mailnieuwsbrieven maken of elke dag of week op hetzelfde tijdstip updates op sociale media plaatsen. Welke methode je ook kiest, zorg ervoor dat je je eraan houdt, zodat je lezers weten wat ze kunnen verwachten.

Een ander belangrijk onderdeel van consistentie is kwaliteit. Jouw content moet altijd goed geschreven en vrij van fouten zijn. Neem de tijd om je werk na te lezen voordat je het publiceert, en vraag anderen hetzelfde te doen.

E-mailmarketing

E-mailmarketing is het proces waarbij commerciële berichten worden verzonden, meestal naar een gesegmenteerde groep mensen. In de breedste zin kan elke e-mail die naar een potentiële of huidige klant wordt verzonden, worden beschouwd als e-mailmarketing. Het gaat meestal om het gebruik van e-mail om advertenties te verzenden, zaken aan te vragen of om verkopen of donaties te vragen. Maar het kan ook niet-commerciële berichten bevatten, zoals updates van sociale-mediaplatforms en vragen aan de klantenservice.

Voordelen van e-mailmarketing

E-mailmarketing is een krachtige manier om contact te maken met je publiek. Hier zijn enkele voordelen van e-mailmarketing:

 1. Het is persoonlijk.
 2. Campagnes kunnen worden aangepast aan ontvangers.
 3. Mailings kunnen eenvoudig worden gevolgd en gemeten.
 4. Je bereikt mensen waar ze het grootste deel van hun tijd online doorbrengen – in hun inbox!
 5. Stimuleer websiteverkeer en/of conversies.
 6. Bouw een relatie op met jouw klanten en abonnees.

Hoe krijg je aanmeldingen voor je mailinglijst?

Een manier om jouw mailinglijst te laten groeien, is door mensen te stimuleren zich aan te melden. Deze stimulans kan een gratis e-book, coupon of andere weggeefactie zijn. Je kunt ook exclusieve inhoud alleen aan abonnees aanbieden, wat mensen kan aanmoedigen om lid te worden van je lijst.

Voorbeeld e-mailmarketing
Zo doe ik e-mailmarketing op Blogwinst.nl

Een andere manier om jouw mailinglijst te laten groeien, is door pop-ups op je website te gebruiken. Een pop-up is een vak dat op het scherm verschijnt wanneer iemand jouw website bezoekt. Dit vak vraagt de bezoeker om zijn e-mailadres in te voeren om zich te abonneren op jouw mailinglijst.

Je kunt ook sociale-mediaplatforms zoals Facebook en Twitter gebruiken om je mailinglijst te promoten. Promoot je mailinglijst op jouw profielpagina en voeg een aanmeldlink toe. Je kunt ook advertenties plaatsen op sociale media die jouw mailinglijst promoten.

Hoe vaak moet je een mailinglijst mailen?

Een van de meest voorkomende vragen die ik krijg, is hoe vaak je je lijst moet e-mailen? En helaas is er niet één antwoord dat bij iedereen past. De frequentie die voor jou werkt, hangt af van verschillende factoren, waaronder jouw branche, de grootte van je lijst en het type inhoud dat je verzendt.

Dat gezegd hebbende, hier zijn enkele algemene richtlijnen om je op weg te helpen:

Als je net begint, kun je het beste minder vaak e-mailen (misschien een of twee keer per week). Naarmate je lijst groeit en je meer inhoud ontwikkelt, kun je de frequentie geleidelijk verhogen.

Sommige mensen vinden dat ze hun lijst elke dag kunnen e-mailen, terwijl anderen vinden dat een of twee keer per week meer geschikt is. Het hangt echt af van je publiek en waar ze zich prettig bij voelen.

Conclusie

Dus daar heb je het: een uitgebreide gids voor contentmarketing. Het kan veel werk zijn om geweldige content te maken en te promoten, maar het is het waard. Je zal niet alleen meer websitebezoekers en hogere rankings in zoekmachines zien. Je zal ook een loyale aanhang creëren van klanten die keer op keer terugkeren naar jouw site en social media kanalen.

Nu je de basisprincipes van contentmarketing begrijpt, is het tijd om aan de slag te gaan. Gebruik de tips en strategieën in deze handleiding om inhoud te maken die jouw publiek aanspreekt en je bedrijf en omzet helpt groeien.

Van €0 naar €10.000?

Gratis E-book + Audiobook!

startersgids geld verdienen met bloggenbloggen
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties