Financieel onafhankelijk worden in 4 simpele stappen

Je zou kunnen zeggen dat financieel onafhankelijk worden in een kapitalistische samenleving als de onze het ultieme doel is. Maar financieel onafhankelijk worden doe je in ieder geval niet door in loondienst te werken.

Nee, financieel onafhankelijk worden doe je door te ondernemen en uiteindelijk dus door iets te verkopen. Hetzij jouw tijd of andermans tijd in de vorm van een dienst of een product dat je zelf produceert, laat maken of inkoopt en verkoopt met winst.

Kijk maar eens wat Wikipedia zegt over het kapitalisme en dus in zekere zin over financieel onafhankelijk worden…

“Het kapitalisme is een economisch systeem dat is gebaseerd op investeringen van geld in de verwachting winst te maken. De productiemiddelen zijn meestal in privaat eigendom van particuliere ondernemers die daarbij veelal gebruikmaken van loonarbeid om meerwaarde te creëren.”

Financieel onafhankelijk worden door geluk

In deze blogpost laat ik financieel onafhankelijk worden door geluk achterwege. Het gaat hier dus niet over de loterij winnen of geboren worden met een gouden lepel in je mond.

Richie Rich, financieel onafhankelijk geboren worden telt niet

De vraag is ook of je wel echt financieel onafhankelijk bent in zo’n situatie. Hoeveel verhalen zijn er wel niet bekend over loterijwinnaars, die alles er in een paar jaar doorheen brassen of rijkeluiskinderen die het familiekapitaal verkwanselen?

Wanneer ben je financieel onafhankelijk?

Uiteindelijk is financieel onafhankelijk worden een persoonlijk iets. De een ziet een levensstijl voor zich met lambo’s, penthouses, escort dames, champagne en kaviaar. De ander is tevreden met een rugzak, wat kleding en een laptop. Daartussen zit natuurlijk ook nog vanalles, maar het is wel zaak om van te voren doelen te stellen.

De FIRE beweging (Financial Independence, Retire Early) hanteert de 4% regel. Hierbij mogen je jaarlijkse uitgaven niet meer zijn dan 4% van je geïnvesteerde vermogen. Je vermogen moet dus gelijk blijven terwijl je jaarlijks 4% gebruikt om van te leven.

Als je dit aanhoudt moet je 25 keer je jaarlijkse uitgaven sparen/investeren, zodat je kan leven van de 4% rendement wat dit jaarlijks zou moeten opleveren.

Berekenen wanneer je financieel onafhankelijk gaat zijn

Financieel onafhankelijk worden is afhankelijk van je inkomsten en uitgaven. Uiteraard is het belangrijk om eerst schuldenvrij te worden. Daarna is het zaak om zo min mogelijk uit te geven en zoveel mogelijk geld binnen te harken. Over dat laatste straks meer!

Even een rekensommetje:

Jouw jaarlijkse uitgaven zijn €50.000.

Om financieel onafhankelijk te worden heb je dan een potje nodig van €1.250.000 (€50.000 : 0,04).

Wil je binnen 20 jaar financieel onafhankelijk worden? Dan zal je €62.500 per jaar moeten sparen (€1.250.000 : 20). 

Dat is voor veel mensen een flink bedrag en zoals ik aan het begin als schreef, wordt dit een flinke kluif als je in loondienst bent. Tenzij je als een zwerver gaat leven op water en brood, maar daar is natuurlijk geen lol aan. Het leven moet ook geleefd worden! 🙂

Ik heb hier trouwens geen dingen als rente op rente, beleggingsrendement of inflatie in meegerekend.

Als je dit zo ziet, dan zit er maar 1 ding op en dat is zoveel mogelijk geld verdienen om de dingen te kunnen doen die je wil doen en het leven te leiden dat je wil leiden, zonder op de kleintjes te letten. Dat is in mijn ogen ECHT financieel onafhankelijk worden.

Maar hoe doe je dat?

Het is bizar dat dit je niet op school leert, maar het is nooit te laat… dus let’s go!

Stap 1: Leer een verkoopbare skill en verkoop je tijd

Dit kan een iets fysieks zijn zoals hovenier of meubelstoffeerder. Maar waar ik de voorkeur aan geef is iets digitaals zoals:

 • SEO (zoekmachine optimalisatie)
 • Affiliate marketing
 • Content creation (copywriting, videoproductie, graphic design, etc.)
 • Programmeren

Waarom is digitaal beter dan iets fysieks?

 • Betaalt over het algemeen beter
 • Kost minder moeite
 • Kan locatieonafhankelijk gedaan worden
 • Is makkelijker op te schalen
 • Vereist geen investering vooraf (behalve tijd)

Ik kan voor al deze voorbeelden een case uitschrijven en alle stappen op dezelfde manier toepassen, maar laten we als voorbeeld even SEO nemen. 

Als je deze skill leert kan je websites optimaliseren voor zoekmachines als Google, zodat ze hoger scoren. Bedrijven betalen hier goed voor, want als ze hoger scoren in Google, krijgen ze meer bezoekers en dus meer leads en omzet.

Hoe lang duurt het?

Het duurt 1-3 maanden voor je de basis onder knie hebt en 6 tot 18 maanden voor je echt een expert bent.

Wat levert het op?

Je kan beginnen met freelancen voor een paar lokale bedrijven om ervaring op te doen en een portfolio op te bouwen. Denk hierbij aan €500 tot €1.500 per maand. Dit kan je verhogen, naarmate je resulaten voor ze boekt. Meer omzet is meer geld voor de persoon die dat voor elkaar heeft gekregen! 😉

Daarna kan je bij een bedrijf of SEO agency aan de slag met een salaris tussen de €4.000 en €5.500 per maand om je reputatie nog wat verder op te krikken en een basisinkomen te genereren.

Deze stap kost je niets (behalve tijd) en er is geen risico. Alle informatie is gratis te vinden op internet. Als jij je SEO baan combineert met wat freelance opdrachten is €10K per maand zeer haalbaar. Als je eenmaal een verkoopbare skill hebt, is jouw tijd verkopen de makkelijkste business.

financieel onafhankelijk worden door eerst ervaring op te doen
Financieel onafhankelijk worden door eerst ervaring op te doen

Stap 2: Verkoop andermans tijd

Je hebt nu ervaring en een netwerk. Tijd om je eigen SEO agency op te zetten en beginnende SEO specialisten aan te nemen of ze zelf op te leiden. Hiermee schaal je op en kan je meer klanten bedienen.

Als je Engels een beetje oké is, beperk je dan niet alleen tot Nederland! Als je internationaal gaat heb je wel meer concurrentie, maar gaan er ook deuren open tot lage lonen landen, waardoor je marges hoger worden.

Hoe lang duurt het?

Dat is sterk afhankelijk van je acquisitie inspanningen, recruitmentproces en opleidingstraject. Een vriend van me had binnen 8 maanden 12 klanten die hem gemiddeld €2.000 per maand betalen.

Wat levert het op?

Hoe beter je bent, hoe meer resultaten je boekt voor je klanten, hoe meer je kan vragen. Het beste is om een abonnement te verkopen. Voor professionele SEO diensten moet je dan denken aan €2.000 tot €8.000 per maand.

Tarieven voor SEO diensten
Tarieven voor SEO diensten

Een SEO specialist kan 10 klanten bedienen, beetje afhankelijk van het pakket en het project uiteraard.

Stel dat je 20 klanten hebt van gemiddeld €3.000 per maand. Dat is €60K per maand. Daar heb je 2 mensen voor nodig. Laten we zeggen dat je ze een entry salaris betaalt van €3.000 dan blijft er €57K over. 

Kies je voor een fysieke locatie, dan moeten er nog meer kosten af zoals huur, internet, telefoon, koffie, etc.

Als ik kijk naar vrienden die in deze business zitten, dan is €50K per maand zeker haalbaar.

Stap 3: Opschalen en uitbreiden

Als je stap 2 goed uitvoert kan je al redelijk snel financieel onafhankelijk worden, maar we willen meer. Er is een verschil tussen financieel onafhankelijk worden en fuck you money hebben! 😉

In deze stap ga jij jouw SEO agency uitbreiden, opschalen en groeien tot een autoriteit in de markt.

Je kan extra diensten aanbieden als:

 • Website makeovers
 • Conversion optimization
 • Social media management
 • Google Ads
 • Facebook Ads
 • Content marketing

Dit kan je allemaal verkopen aan je bestaande klanten of een account manager aannemen die op zoek gaat naar nieuwe klanten voor deze diensten.

Maar denk ook aan dingen als:

 • Seminars, summits en beurzen organiseren
 • Educatief materiaal produceren
 • Cursussen geven en opleidingstrajecten aanbieden
 • Consultancy voor bijvoorbeeld startups
 • Partner worden voor verschillende tools

Je hebt genoeg cashflow door stap 2 om voor al deze dingen mensen in te huren. Dus je bent vrij om dingen te lanceren en te testen wat wel en niet werkt. De verliezers laat je doodbloeden, de winnaars schaal je op.

Hoe lang duurt het?

Uitbreiden en opschalen is een ongoing process. Het hangt er ook sterk vanaf hoeveel je wil of durft te investeren en hoe creatief je bent. En natuurlijk ook in hoeverre je levensstijl verandert naarmate je meer geld binnen gaat harken.

Wat levert het op?

Afhankelijk van bovenstaande zou je met stap 3 moeten kunnen groeien naar €100K  tot €200K per maand. Zeker als je internationaal gaat en dingen produceert die geld blijven opleveren door bijvoorbeeld nieuwe abonnementen en jaarlijks terugkerende dingen. 

Ook dit zuig ik niet uit mijn duim. Ik heb genoeg voorbeelden in mijn kennissenkring, die dit binnen 5 jaar (in verschillende markten) voor elkaar hebben gekregen.

Stap 4: Tijd voor big business!

Als je stap 3 goed doet, dan kan je bijna niet anders dan financieel onafhankelijk worden. Tenzij je echt een extreem dure levensstijl hebt ontwikkeld in stap 2! 😉

Anyway, je hebt nu genoeg kapitaal om risico’s te nemen, zonder dat jouw stabiele business en cashflow in gevaar komen.

Wat je nu moet doen is kijken binnen je eigen vakgebied (of daarbuiten als je avontuurlijk wil zijn!) en kijken wat de grote problemen en uitdagingen zijn. Het grote geld zit ‘m namelijk altijd in het oplossen van problemen binnen een bepaalde markt.

 • Vind een groot probleem
 • Huur de beste mensen in om iets te maken waarmee dat probleem opgelost wordt
 • Zet mediacampagnes op om jouw oplossing kenbaar te maken en te verkopen aan jouw doelgroep

Herhaal dit tot je een winnaar te pakken hebt waar mensen op zitten te wachten..

Als we er twee voorbeelden uit stap 1 bijpakken kan je denken aan:

 • Nieuw gereedschap of (natuurlijk) bestrijdingsmiddel ontwikkelen voor hoveniers, waarmee je onkruid makkelijker verwijderd
 • Een app of platform bouwen voor SEO agencies, waarin ze via AI keywords kunnen genereren

Zo heb ik persoonlijk zwaar geïnvesteerd in de ontwikkeling van een nieuwe online tool voor reizigers. Dit kost enorm veel geld, maar gaat (hopelijk) ook enorm veel opleveren.

Niet alle ideeën zullen levensvatbaar blijken en dat is prima. Je hebt nu kapitaal genoeg. Maar als je een keer raak schiet, heb je het wel gelijk over heel veel geld. Het gaat dan niet zozeer meer over financieel onafhankelijk worden, maar meer over iets bijdragen aan de wereld in combinatie met een nieuw (en hopelijk lucratief!) business avontuur.

Financieel onafhankelijk worden: Simpel, maar niet makkelijk

Het framework voor financieel onafhankelijk worden is simpel, maar de uitvoering is natuurlijk niet altijd even makkelijk. Als ik elke stap in deze gids zou splitsen in actiepunten, veel voorkomende problemen, zijstraatjes. etc., dan zou ik meerdere boeken vol kunnen schrijven.

Wat ik hoop is dat dit je inspiratie geeft en dat je ziet wat er mogelijk is. Met stap 1 kan je zonder risico beginnen en elke volgende stap wordt gedekt door het inkomen uit de vorige stap.

Alle stappen behalve stap 4 zijn in mijn ogen voor iedereen haalbaar. Stap 4 is namelijk erg bewerkelijk, vraagt heel veel creativiteit en heeft veel “moving parts”. Een product ontwikkelen, laten produceren en vermarkten is pittig.

Dit is het. Dit is hoe ik en veel mensen binnen mijn kennissenkring financieel onafhankelijk worden of al zijn geworden. Zonder investeerders en zonder grote risico’s te nemen, terwijl je tussendoor ook nog een beetje leuk kunt leven.

Iedereen kan een skill leren, die skill weer aan anderen leren en tools (laten) bouwen voor die skill.

Als ik het kan, kun jij het ook.

Geloof je niet in deze manier van financieel onafhankelijk worden?

Sommige mensen reageren negatief als ik ze dit framework voor financieel onafhankelijk worden uitleg. Ik krijg dan dingen terug als…

 • Veel te kort door de bocht
 • Lang niet voor iedereen weggelegd
 • Teveel concurrentie
 • Alles is al een keer gedaan
 • Als het zo makkelijk is, waarom doet niet iedereen het?

Als dit jouw instelling is, dan gaat het sowieso niks worden. En ik snap het ook wel, want op school leer je dit niet. Je moet studeren, schulden maken, baantje vinden, huisje kopen, kindjes krijgen, 2x per jaar op vakantie en dan lekker met pensioen.

Veel mensen zijn niet geprogrammeerd om zelf iets op te zetten en groot te denken. Omdat ze murw geslagen, cynisch of ongedisciplineerd zijn (of alle drie).

Laat me daarom afsluiten met wat praktijkvoorbeelden, die bevestigen dat dit framework voor financieel onafhankelijk worden werkt…

Mark de Vries

Lekker met mezelf beginnen! 🙂

 • Leert zichzelf daytraden
 • Begint een blog (tradewinst.nl)
 • Past affiliate marketing toe
 • Maakt zijn eigen videocursus
 • Gaat binnen 2 jaar naar 10K per maand
 • Begint nog een blog
 • Maakt nog een videocursus over bloggen
 • Investeert in een nieuwe tool voor reizigers (en andere projecten)
 • Daytraden met steeds hoger kapitaal

Resultaat: Binnen twee jaar van €3K per maand naar €XX.XXX en met de nieuwe projecten hopelijk straks naar €XXX.XXX per maand.

Gewone jongen, alle kennis zelf tot me genomen, geen speciale opleiding gevolgd.

De aandelenfluisteraar

Een goede vriend van me die meer dan $100.000 per maand verdient met een betaalde nieuwsbrief.

 • Begint naast zijn baan te leren over aandelen, due diligence, waarderingen, etc.
 • Bouwt een eigen aandelenportfolio
 • Gaat beleggen voor familieleden en vrienden
 • Wordt actief op fora, social media en krijgt volgers
 • Besluit een deel van zijn aandelentips betaald te maken
 • Leert hoe je een betaalde nieuwsbrief opzet
 • Krijgt 600 van zijn volgers zover om $69 per maand te betalen
 • Neemt 2 copywriters aan om een deel van het werk over te nemen
 • Gaat adverteren voor zijn nieuwsbrief
 • Krijgt er nog 1000 betalende leden bij
 • Werk nu aan een portfolio tool/app met een team van developers

Resultaat: Binnen drie jaar van 0 naar 1600 betalende leden. Dat is 1600 x $69 = $110.400 per maand. Ja dat lees je goed. En nu bezig met een heel interessant project dat een probleem voor beleggers gaat oplossen.

De poolgirl

Tot slot nog een mooi voorbeeld van een fysieke business. Waar ik nu tijdelijk woon heeft iedereen een zwembad en iemand die het zwembad onderhoudt. 

financieel vrij worden volgens de 4 stappen.
Poolgirl. Op weg om financieel vrij te worden volgens deze 4 stappen.

Je zou zeggen dat het onbegonnen werk is om daar tussen te komen. Niet dus… dit gaat over een jongedame die binnen twee jaar 60% van de markt heeft veroverd met haar pool cleaning business.

 • Hoort via een vriend wat een poolboy/poolgirl verdient
 • Verdiept zich in wat er nodig is om een zwembad te onderhouden
 • Koopt de noodzakelijk tools
 • Gooit visitekaartjes in de bus in buurten waar men een zwembad heeft
 • Biedt de eerste cleaning gratis aan, inclusief “pool scan”
 • Uitkomst van de pool scan is meestal dat het beter kan
 • Overtuigt klanten dat ze beter werk aflevert, punctueler is, tegen een lagere prijs en met een onbetaalbare glimlach
 • Klanten stappen over naar de pool girl
 • Leert 4 jonge mensen het vak, met dezelfde klantvriendelijkheid
 • Koopt 2 extra pickup trucks en meer materiaal
 • Sluit deals met zwembadbouwers voor groot onderhoud
 • Wordt preferred partner voor een speciale zwembadcoating
 • Is nu bezig met een eigen label voor zwembadbenodigdheden als, pH testers, shockers, chloortabletten, etc.

Resultaat: Binnen twee jaar 60% van de markt in handen. Ik weet niet hoeveel ze binnen harkt, maar ik denk wel dat ze hard op weg is om financieel onafhankelijk te worden. Als ze dat al niet is. 

Bij een fysieke business is er iets meer risico, omdat je zoals in dit voorbeeld wat gereedschap moet kopen om te beginnen. Verder is het lastig schaalbaar zonder personeel, maar ik hoop dat je ziet dat financieel onafhankelijk worden ook op deze manier voor iedereen mogelijk is.

Uiteindelijk hoef ik je niet te overtuigen. Dat moet je zelf doen. Zoals je ziet weet ik uit de praktijk dat dit een bewezen manier is om financieel onafhankelijk te worden. En ik ben heel dankbaar dat ik op tijd de juiste afslag heb genomen.


Je kan trouwens gelijk beginnen met het opzetten van een eigen online business.

Hoe? Klik hieronder voor de gratis downloads!

Van €0 naar €10.000?

Gratis E-book + Audiobook!

startersgids geld verdienen met bloggenbloggen

Mocht je vragen hebben, stel ze dan hieronder. En als je denkt dat iemand anders iets aan deze informatie over financieel onafhankelijk worden zou kunnen hebben, gebruik dan de share buttons.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Piet Schelling
Piet Schelling
9 dagen geleden

Ik vind het heel knap hoe je dit allemaal doet en beschrijft. Ik zie mezelf dit allemaal niet doen en hou het bij het daytraden, wat ik deels bij jou en deels bij een paar andere onder de knie heb gekregen. Ik ben en blijf wel een trouwe volger. Veel succes