Geld verdienen met bloggen. Zo ging ik van €0 naar €10.000 per maand

Geld verdienen met bloggen? Ja dat lees je goed. Twee jaar geleden wist ik niets over bloggen of affiliate marketing. Toch is het me gelukt om binnen twee jaar met een simpel blogje een aanzienlijk extra inkomen te genereren. In deze blogpost vertel ik je exact hoe ik dat heb gedaan.

Geld verdienen met bloggen is absoluut geen passief inkomen

Voor ik begin wil ik een groot misverstand uit de weg ruimen. Veel beginners denken namelijk dat je met bloggen een passief inkomen kunt genereren. Dit is pure bullshit.

Geld verdienen met bloggen is hard werk en het kost veel tijd om je blog op te bouwen tot een succesvolle inkomstenstroom. Allereerst heb je natuurlijk de leercurve, waarin je van alles zult moeten uitzoeken.

 • Hoe moet je een blog beginnen?
 • Blog onderwerp kiezen (waar ga je over schrijven)
 • Welk blogplatform ga je gebruiken?
 • Blognaam bedenken en domeinnaam claimen
 • De structuur van je blog optimaliseren voor Google
 • Hoe werkt SEO voor je blogposts
 • Zoekwoordenonderzoek doen
 • Hoe schrijf je pakkende teksten
 • En natuurlijk… hoe ga je geld verdienen met bloggen

Als je dat allemaal hebt uitgezocht en je hebt een goede planning gemaakt met duidelijk deadlines en doelen, pas dan kun je daadwerkelijk content (blogposts) gaan maken en publiceren. Vanaf dat moment zul je dat ook consequent moeten blijven doen om je lezers en Google tevreden te houden.

Alles behalve passief inkomen dus! 🙂

Een kanttekening hierbij is dat je het schrijven van blogs kunt uitbesteden, wanneer je geld gaat verdienen. Maar dan nog zul je opdrachtomschrijvingen moeten maken, schrijvers controleren, zoekwoorden onderzoek moeten doen en je concurrenten in de gaten houden.

Geld verdienen met bloggen is geen snel rijk formule

Naast dat bloggen dus een actieve bezigheid is, kost het ook behoorlijk wat tijd voor je de eerste resultaten gaat zien. Dit is de voornaamste reden dat de meeste beginners afhaken. Ze hebben geen geduld. Onderstaand plaatje illustreert mooi wat ik daarmee bedoel.

Opgeven voor geld verdienen met bloggen
Beginners geven op voor ze geld verdienen met bloggen

Ik had pas na drie maanden mijn eerste commissie pakken, maar ik lees ook verhalen van beginnende bloggers die pas na 6 maanden hun eerste verdiensten zien.

Dit ligt natuurlijk aan het feit dat je met bloggen mikt op organische traffic van zoekmachines. Mensen die zoeken en via de zoekresultaten op jouw blogpost klikken. Dit kost tijd, want zoekmachines als Google hebben een algoritme dat bepaalt wie hoog scoort en de leeftijd van je website speelt daar ook een rol bij. Hoe ouder, hoe meer autoriteit en hoe makkelijker je gaat ranken.

Lang verhaal kort: Bloggen is hard werken en veel geduld hebben.

Tot zover het stukje verwachtingsmanagement.

Uit verveling ontstaan de mooiste dingen

Het leven van een trader kan soms behoorlijk saai zijn. Handelen op de beurs is vooral wachten op de juiste setups en dan toeslaan. Los van het analyseren van de markt en zelfstudie heb ik dus veel tijd over.

Uit verveling bloggen

Ik zocht daarom naar iets nuttigs om ernaast te doen. Het liefst online aangezien ik geen vaste locatie heb en veel reis. Het eerste idee was om mijn kennis en ervaringen via social media te gaan delen, maar omdat ik niet afhankelijk wil zijn van een platform besloot ik om zelf een site op te zetten. Alles in eigen beheer en dat betekende wel dat ik aan de bak moest! Want zoals ik eerder al zei wist ik niets van geld verdienen met bloggen, copywriting of webhosting.

Onderwerp kiezen om over te bloggen (niche)

Dit is stap numero uno. Voor mij was het onderwerp uiteraard traden en beleggen. Het is mijn passie, ik weet er veel van en kan er dus over schrijven vanuit eigen ervaring.

Er is altijd discussie in blogland over kiezen tussen bloggen over je passie of een blog onderwerp kiezen waarvan bekend is dat er veel geld mee te verdienen is. Voor beide opties zijn voor- en tegenargumenten te verzinnen.

Lees ook: Blog onderwerp kiezen. Ga je voor je passie of het geld?

Blognaam bedenken en domeinnaam vastleggen

Zodra je weet waar je over wil gaan bloggen, kun je ook de naam van je blog gaan bedenken en de domeinnaam claimen. Het mooiste is om je blog onderwerp terug te laten komen in je domeinnaam, maar het hoeft niet perse.

Lees ook: Blognaam bedenken (en domeinnaam claimen)

Blogplatform kiezen

Stap twee was natuurlijk bepalen welk blogplatform of software ik wilde gebruiken. Er zijn een aantal gratis online opties zoals Blogger van Google, waarbij je zelf niets hoeft te installeren. Accountje maken, template kiezen en gaan. Maar ik ben iemand die volledig controle wil hebben en niet afhankelijk wil zijn van een platform.

Als het blogplatform besluit dat jouw content in strijd is met de regels of ze trekken de stekker eruit, dan ben je alles kwijt.

Uiteindelijk kwam ik bij WordPress uit. Een gratis open source software die je op je eigen webhosting kunt installeren. Uiteraard ben je nog steeds afhankelijk van updates en of ze in de toekomst blijven bestaan, maar met meer dan 30% marktaandeel (ja, 1 op de 3 websites draait op WP!) denk ik dat dit wel goed zit.

Lees ook: Gratis blog maken (vergelijking blogplatformen)

Goedkope, snelle en betrouwbare WordPress hosting

In deze fase was het uiteraard nog steeds een hobbyproject en ik wilde er in het begin niet teveel geld aan uitgeven. Ik wist inmiddels dat je voor een self hosted WordPress blog eigen webhosting nodig had, dus ik ging op zoek naar een goedkope optie. Ik had wel een paar eisen:

 • Servers in Nederland (i.v.m. privacy en snelheid)
 • Goedkoop (niet meer dan een paar euro per maand)
 • Gemakkelijk WordPress kunnen installeren
 • Goede helpdesk (in geval van problemen/hacks etc.)

Wat doe je op zo’n moment? Reviews lezen!

Tijdens het lezen van al die beoordelingen kwam ik erachter hoeveel prutsers er in deze markt zitten. Ik heb ook het idee dat een aantal webhosting bedrijven gewoon gerund worden vanaf een zolderkamertje. Webhosting is de motor waar je blog op draait, dus het moet gewoon goed zijn.

En het moet natuurlijk schaalbaar zijn, want als je blog een succes wordt en meer bezoekers trekt, wil je dat je webhosting dat aankan. Het moet dan makkelijk zijn om te upgraden naar een beter pakket.

Uiteindelijk ben ik tot de conclusie gekomen dat Cloud86 de beste optie voor mij is. Je kunt al voor een paar euro beginnen en deze hosting voldoet aan al mijn eisen.

WordPress thema kiezen: het jasje van je blog

Bij WordPress kun je kiezen uit belachelijk veel gratis en betaalde thema’s of themes op z’n Engels. Een thema moet je zien als het jasje van je blog. Het bepaalt het uiterlijk van jouw website en hoe je berichten getoond worden.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik met een gratis thema ben begonnen, maar al snel kwamen de ergernissen.

 • Trage laadtijden (killing voor je score in Google)
 • Slechte code en bugs
 • Onbereikbare support
 • Weinig updates

Mocht je twijfelen tussen een gratis of betaald (premium) thema, ga dan alsjeblieft voor betaald. Het is een relatief kleine investering en het levert enorm veel voordeel op. Daarnaast is het lastig om te switchen in een later stadium (ik spreek uit ervaring!). Dus begin gewoon met een goede fundering.

Ik heb verschillende WordPress thema’s uitgeprobeerd en eentje stak er met kop en schouders bovenuit: de premium versie van GeneratePress.

Al mijn projecten draaien op dit geweldige thema (ja ook blogwinst.nl!) en ik heb geen moment spijt gehad.

 • Supersnelle laadtijden (misschien wel het snelste WordPress thema ooit)
 • “Schone” code en geen bugs
 • Fantastische support
 • Altijd de nieuwste updates
 • Site library waarmee je complete sites kunt importeren en aanpassen

Ik gebruik het Marketer thema uit de site library, dat volledig is geoptimaliseerd voor affiliate marketing.

Onderzoek, killer content maken en bezoekers trekken

Hosting gekocht, platform geïnstalleerd, thema gekozen… tijd om te schrijven! Toen ik begon deed ik niet aan zoekwoordenonderzoek. Ik schreef over mijn eigen strategie en ervaringen. Zonder te kijken naar waar mensen op zoeken in Google, als ze informatie willen over traden en beleggen.

Ik ben van plan om hier veel aandacht aan te besteden op blogwinst.nl aangezien dit aan van de belangrijskte ingrediënten is om succesvol te worden als blogger.

In het kort komt het hierop neer:

 • Vind uit welke informatie jouw doelgroep zoekt
 • Check welke zoekwoorden ze daarvoor gebruiken (hier zijn tools voor)
 • Kijk wat welke sites in Google bovenaan staan
 • Maak betere content (blogberichten) dan de concurrentie

De bedoeling hiervan is natuurlijk dat jouw blogs beter gaan scoren dan die van de concurrentie. Jouw doelgroep zal op jouw links klikken in Google als je bovenaan staat en jouw blogberichten lezen.

Maar dat is nog niet alles. Naast dat je blogs technisch goed in elkaar moeten zitten en goed gevonden worden, moet je ook echt waarde leveren. 

Ik noem dat killer content

Het wordt namelijk pas echt leuk wanneer jij jouw bezoekers echt verder helpt en antwoord geeft op hun vragen. Er staat al zoveel middelmatige en slecht vertaalde bagger op internet, dus daar hebben we echt niet nog meer van nodig

In mijn videocursus ga ik uitgebreid op dit onderwerp in. Dit is een van de sleutels tot succes als het gaat om geld verdienen met bloggen.

Geld verdienen met bloggen: affiliate marketing

Zoals je hebt kunnen lezen had ik mijn eerste blog niet opgezet met de intentie om er geld mee te verdienen. Het was een hobbyproject en een leuke manier om mijn kennis te delen. Ondertussen leerde ik er ook een aantal nieuwe skills bij.

Totdat ik een mailtje ontving van mijn account manager bij een van de brokers waar ik handel. Zij vroeg me of ik interesse had om een gesponsord bericht of een banner te plaatsen op mijn blog. 

Het verdienmodel hierachter is dat ik voor iedere nieuwe klant die ik bij hun aanbreng een vergoeding krijg. Daar had ik wel oren naar! Ik was zelf al tevreden klant bij dit bedrijf dus ik vond het prima.

Ik had al een paar bezoekers op mijn blog en verdomd… 2 weken na het plaatsen van de banner had ik mijn eerste commissie te pakken. Ik had daadwerkelijk geld verdiend met mijn blog, Dat smaakte naar meer!

Vanaf dat moment begon ik me te verdiepen in affiliate marketing, zoals dit verdienmodel wordt genoemd. Dit is veruit het beste verdienmodel dat je op je blog kunt toepassen. Veel beter dan bijvoorbeeld advertenties.

Lees ook: Wat is affiliate marketing?

Het is niet natuurlijk niet de bedoeling dat jouw blog een grote schreeuwerige reclame folder wordt. Daarom is het belangrijk om niet te overdrijven. Ram je blog dus niet helemaal vol met advertenties en affiliate linkjes. Doe het gedoseerd en promoot alleen dingen waar je zelf ook achter staat. 

Een goed voorbeeld is het zoekwoord “boeken over beleggen” waar ik de nummer 1 positie in Google op heb. Ik sta zelfs boven Bol.com… kun jij je voorstellen hoeveel geld dat oplevert?

nummer-1-in-google-bloggen
Scoren in Google met bloggen

In mijn videocursus onthul ik de exacte formule waarmee ik met affiliate marketing een extra inkomstenstroom heb opgezet, die maandelijks duizenden euro’s oplevert.

Bonustip: begin vanaf dag 1 met het bouwen van je mailinglijst

Iedereen kent dit. Je komt op een blog en er wordt gevraagd om je email, zodat ze je een nieuwsbrief kunnen sturen. Dit is een van de beste manieren om jouw blog inkomsten te maximaliseren en het is tegenwoordig heel makkelijk op te zetten.

Via e-mail kun je een band opbouwen met je bezoeker, door regelmatig (niet elke dag) waardevolle tips en trucs te geven op dat gebied waar ze geïnteresseerd in zijn.

Je bezoeker komt niet zomaar naar je website. Ze hebben een probleem en ze willen dat graag opgelost hebben. Maar niet iedereen klikt meteen op die “koop nu” knop. Mensen willen weten of datgene dat jij of jouw affiliate partners te bieden hebben, ook daadwerkelijk de oplossing biedt. En of het betrouwbaar is.

En daar komt emailmarketing bij kijken. Door op regelmatig waardevolle tips en trucs (dus geen verkooppraatjes) naar je e-maillijst te sturen, zien je bezoekers dat je wel degelijk iets te vertellen hebt.

Je laat zien dat je kennis van zaken hebt. Niet 1 keer en daarna een keiharde sales e-mail, maar meerdere e-mails met gratis tips over jouw onderwerp.

Het werkt echt fantastisch als je via een e-mail langzaam een relatie kunt opbouwen met jouw bezoekers en ze zo wellicht over te halen iets te kopen.

Klik op onderstaande knop om gratis te beginnen met het bouwen van jouw mailinglijst.

Bouw een imperium

Je kunt maar een x aantal blogjes per maand schrijven, maar als er eenmaal wat geld binnenkomt kun je dat weer investeren. Er zijn genoeg mensen te vinden die hartstikke leuk kunnen schrijven. Dat geldt voor zowel Nederlandse als Engelstalige teksten en de kosten zijn relatief laag.

Werkzaamheden uitbesteden (outsourcing) stelt je in staat om uit te breiden en op te schalen. Ik heb inmiddels meerdere projecten opgezet, waarvan ik bij een aantal alleen de domeinnaam, hosting en het design heb gedaan. Alle teksten zijn geschreven door schrijvers en die blogs lopen dus eigenlijk op de automatische piloot.

Tradewinst.nl zal trouwens altijd mijn kindje blijven. Ik heb geprobeerd om samen te werken met schrijvers, maar het is zo specifiek en gericht op mijn eigen ervaringen, dat ik het gewoon lekker zelf blijf doen.

Inspiratie en actie ondernemen

Als je iets uit dit blog haalt dan hoop ik dat het inspiratie is. Dat is namelijk het vonkje, waarmee je uiteindelijk mentaal de boel in de hens steekt en overgaat tot actie. Het is heel simpel, als je niks doet gebeurt er ook niks.

Wanneer je bovenstaande stappen volgt ga je al een heel eind komen, maar je kunt ook een shortcut nemen door mijn videocursus te volgen. Je kunt dan over mijn schouder meekijken.

Laat me hieronder in de comments weten waar ik je bij kan helpen en vergeet niet te delen.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] Ja! Er is geen enkele twijfel dat bloggen zelfs in 2022 nog springlevend en winstgevend is, maar voordat je dit tabblad sluit en gaat beginnen met bloggen, zijn er een paar dingen die je moet weten over geld verdienen met bloggen. […]

trackback

[…] met schrijven. Bloggen! Je kan hoog of laag springen, maar ik ben zelf het levende bewijs dat geld verdienen met bloggen voor iedereen mogelijk […]