Geld verdienen met schrijven in 2022? Zo doe je dat!

Geld verdienen met schrijven is voor iedereen mogelijk. Vóór het internettijdperk moest je journalist worden of een boek schrijven. Vandaag de dag betekent geld verdienen met schrijven dat je ook gewoon lekker online, in je onderbroek verhaaltjes mag tikken aan de keukentafel.

Sterker nog; je kan nauwelijks nog geld verdienen met schrijven als oldschool journalist. Advertentie inkomsten van traditionele media lopen gigantisch terug. En dan heb ik het nog niet eens over de ultra kleine kans, dat je doorbreekt als succesvolle auteur van een boek.

Nee, het echte geld verdienen met schrijven gebeurt online.

In dit blogartikel geef ik je alle informatie die je nodig hebt om online geld te verdienen met teksten schrijven. Maar pas op… je kan iedereen een hengel geven, maar hoeveel vissen je gaat vangen hangt volledig af van wat je ermee doet.

Geld verdienen met bloggen staat met stip op nummer 1

Ik begin gelijk maar met de beste manier om geld te verdienen met schrijven. Bloggen! Je kan hoog of laag springen, maar ik ben zelf het levende bewijs dat geld verdienen met bloggen voor iedereen mogelijk is.

Geld verdienen met schrijven op je eigen blog
Geld verdienen met schrijven op je eigen blog

Het stappenplan voor deze manier van geld verdienen met schrijven is simpel:

Het concept van geld verdienen met schrijven op je eigen blog is simpel, maar de uitvoering is stukje complexer. Als je dit nog nooit eerder hebt gedaan kan het jaren duren voor je succes hebt en het kan ook volledig mislukken.

Als geld verdienen met bloggen jou aanspreekt en je wil mijn succes letterlijk kopiëren, dan heb ik iets tofs voor je…

Van €0 naar €10.000?

Gratis E-book + Audiobook!

startersgids geld verdienen met bloggenbloggen

Tot zover de schaamteloze reclame! 🙂

Geld verdienen met teksten schrijven voor anderen

Als je iemand anders rijk wil maken met jouw teksten, dan kan dat natuurlijk ook! 😉 Er zijn genoeg bloggers zoals ik die altijd goede teksten kunnen gebruiken.

Deze manier van geld verdienen met schrijven komt in twee smaken:

  1. Eigen klanten vinden en rechtstreeks betaald worden
  2. Schrijfopdrachten vinden via een bureau of platform

Zelf klanten en betaalde opdrachten voor tekstschrijvers vinden

Als je als tekstschrijver zelf je klanten en betaalde schrijfopdrachten wil vinden, zal je eerst een website moeten maken, waarop jij je diensten aanbiedt. Dit hoeft niet uitgebreid te zijn en aan een simpele webpagina heb je voldoende.

Wat heb je hiervoor nodig?

  • Domeinnaam
  • Webhosting
  • Content (teksten en afbeeldingen)

Bedenk een bedrijfsnaam voor je schrijfwerkzaamheden of gebruik je eigen naam. Claim de bijpassende domeinnaam, koop webhosting, zet je webpagina op in deze volgorde:

  1. Prikkelende uitnodigende koptekst
  2. Leg in 1 of 2 zinnen uit wie je bent
  3. Lijst van diensten en tarieven (meestal prijs per woord)
  4. Leg in 1 of 2 zinnen uit waarom ze voor jou moeten kiezen
  5. Contactformulier

Behalve de domeinnaam kan je dit allemaal gratis regelen. En met een drag & drop website builder kan iedereen tegenwoordig iets moois in elkaar klikken.

Claim hier jouw domeinnaam voor €0,99…

Maak hier gratis jouw webpagina, inclusief webhosting…

Op het gratis platform achter de link hierboven vind je ook mooie templates voor dit soort businesses die je alleen maar hoeft aan te passen. In principe kan je dit binnen een dag opzetten.

Maar dan begint het pas…

Hoe kom je aan betaalde schrijfopdrachten en klanten?

Je gaat natuurlijk pas geld verdienen met schrijven als je opdrachten binnenhaalt en mensen je gaan betalen. Heb hebt nu een leuke website, maar hoe stuur je daar potentiële klanten naartoe?

Allereerst moet je zorgen dat je een portfolio opbouwt. Schrijf een paar teksten van extreem hoge kwaliteit over onderwerpen waar jij wat vanaf weet.

Voor inspiratie waar vraag naar is, kan je kijken op bijvoorbeeld SiteDeals in de Freelance / Werk categorie. Zet de filter aan de rechterkant op gezocht en kijk wat er gevraagd wordt.

Teksten schrijven voor anderen
Geld verdienen met teksten schrijven

Wat kost een tekstschrijver en wat zijn de gangbare tarieven?

Tja en dan vraagt de klant wat het kost… ik merk dat de concurrentie onder tekstschrijvers moordend is, maar dat er tegelijkertijd heel weinig echte kwaliteit tussen zit. 

Dus wat ik zou doen is 10 schrijfopdrachten aannemen tegen een belachelijk laag tarief van bijvoorbeeld 1 cent per woord. Deze opdrachten voer je natuurlijk perfect uit. Under promise, over deliver!

Op die manier bouw je snel een portfolio en reviews op (die je ook weer op je site kan zetten!) en creëer je een klantenkring die hopelijk onder de indruk is van jouw werk als tekstschrijver. Benoem ook dat dit je introductietarief is.

Zodra je een voet tussen de deur hebt en een relatie bent gestart kan je altijd verder onderhandelen. Sommigen zullen afhaken (maar die uitzuigers wil je sowieso niet als klant). En anderen zullen op basis van van jouw kwaliteiten inzien wat je waard bent.

Gangbare tarieven voor freelance tekstschrijvers liggen tussen de 2.5 en 5 cent per woord. Maar voor echte, goede sales copy of specialistische vakteksten betaal je een veelvoud hiervan.

Er zijn tekstschrijvers die miljoenen verdienen, vooral in de sales wereld. Deze woordkunstenaars hebben vaak zelf ook een succesvol bedrijf en verhuren zichzelf bij wijze van gunst voor idiote bedragen. 

Schrijfopdrachten vinden bij tussenpersonen en brokers

De andere manier voor tekstschrijvers om aan nieuwe opdrachten te komen is door middel van tussenpersonen. Of zoals ik ze noem de uitzuigers.

Ja, het is handig omdat het platform alle marketing voor je doet, maar de marges die ze er tussenuit snoepen zijn idioot. Ik wil er niet teveel aandacht aan besteden, maar een van de grootste uitzuigers is Textbroker. Zij pakken een fee van 35% over al jouw werk.

Uiteraard moet je het zelf weten en via Google kan je genoeg van dit soort aanbieders vinden. Maar ik zou het mooi vinden als dit soort bedrijven uitsterven, omdat niemand zich meer aanmeldt. 

De vraag is ook of je als serieuze tekstschrijver wil meewerken aan dit soort praktijken, die de branche om zeep helpen. Daarom geen linkjes in deze categorie!

Geld verdienen met reviews schrijven

De meest simpele manier van geld verdienen met reviews schrijven is via betaalde enquêtes. Je schrijft via die sites reviews over producten, reclames, voeding, films, etc. Dit heeft natuurlijk niet zoveel meer met daadwerkelijk teksten schrijven te maken, maar als je echt ten einde raad bent is dit misschien een leuke bijverdienste.

Check deze site voor de meest betrouwbare betaalde enquêtes…

Er is echter een betere manier van geld verdienen met reviews schrijven. Namelijk via jouw eigen review website! Dit doe je op dezelfde manier als mijn uitleg over geld verdienen met schrijven op je eigen blog. Zoals uitgelegd aan het begin van deze blogpost.

Alleen focus je dan op het reviewen van producten en diensten. Het verdienmodel is gebaseerd op affiliate marketing, waarbij achter elke product link een stukje code zit dat aan jou is gekoppeld. Koopt de bezoeker het product via jouw link (bijvoorbeeld via het affiliateprogramma van Bol.com), dan verdien je een commissie.

Voorbeelden van geld verdienen door reviews te schrijven zijn:

Reviews schrijven op je eigen website
Geld verdienen met reviews schrijven

Maar je kan ook een stapje dieper gaan en je richten op het schrijven van reviews over een bepaald onderwerp zoals:

Al deze websites verdienen bakken met geld en in mijn videocursus laat ik je exact zien hoe je zo’n money making website opzet.

Geld verdienen met verhalen schrijven

Alles wat ik tot nu besproken heb draait om het schrijven van informatieve teksten. Dit is allemaal non-fictie, maar er is natuurlijk een hele wereld die draait om het schrijven van verzonnen verhalen. Oftewel fictie.

Ik moet je eerlijk zeggen dat ik daar niet thuis ben en geld verdienen met verhalen schrijven lijkt me ook een lastig pad om te bewandelen.

Mocht jij het talent en de fantasie hebben om verhalen te schrijven waar mensen voor willen betalen (of misschien wel een heel boek), dan is daar uiteindelijk wel geld mee te verdienen.

Je zal dan een uitgever moeten benaderen of je eigen verhalen publiceren. Je hebt dan de keuze uit digitaal (e-book) of fysiek of allebei.

Voor een digitaal e-book kan jij je manuscript omzetten naar een epub bestand. Voor het uitgeven van een fysiek boek zijn er tegenwoordig print on demand bedrijven waar je vanaf 1 boek al terecht kunt. Bijvoorbeeld bij:

Vervolgens kan jij geld verdienen met je verhalen door ze te verkopen via Bol.com of Amazon.nl.

Geld verdienen met verhalen schrijven
Geld verdienen met verhalen schrijven

Slotwoord over geld verdienen met schrijven

Kan iedereen geld verdienen met schrijven? Ja, ik ben het levende voorbeeld! In deze blogpost heb ik je alle informatie gegeven om een goede start te maken. Het is echter wel belangrijk dat je een slimme keuze maakt om je kans op succes zo groot mogelijk te maken.

Je zal ook veel geduld en discipline moeten hebben om uiteindelijk te slagen. Dit is zeker geen snel rijk verhaal. Daar staat tegenover dat je iets opbouwt voor de lange termijn, waar je de rest van je leven van kan profiteren.

Mijn voorkeur gaat duidelijk uit naar geld verdienen met schrijven op je eigen website en commissies verdienen via affiliate marketing. Als jou dit ook aanspreekt,  download dan mijn gratis minicursus met ebook en audiobook. Dan vertel ik je precies hoe ik het doe.

Van €0 naar €10.000?

Gratis E-book + Audiobook!

startersgids geld verdienen met bloggenbloggen

Laat me weten in de comments voor welke manier jij kiest en deel dit artikel met je netwerk.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties